0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Obiceiuri vechi și tendințe moderne în îngrijirea rufelor. Apret versus balsam de rufe

o persoana care toarna balsam de rufe paiso in masina de spalat rufe
Postat la: 13 septembrie 2023

Spălatul rufelor este o activitate strict necesară pentru curățenie și igiena corporală sau a locuinței. De-a lungul timpului, aceasta a cunoscut diverse procedee, de la spălatul în ape curgătoare, încălzitul apei și fierberea țesăturilor în cazane așezate pe un foc deschis și până la actualele mașini de spălat automate, cu cele mai performante funcții. La fel și produsele de curățat, care s-au modernizat constant, adaptându-se necesităților complexe ale omului modern și programului său tot mai aglomerat. De la săpunul de casă preparat din grăsimi animale și sodă, la detergentul pudră și până la formele noi pe care le îmbracă produsele de curățare: detergentul lichid și detergentul capsule. Dacă numai cu câteva decenii în urmă toate gospodinele apretau lenjeriile de pat, fețele de masă, cămășile și halatele de lucru, astăzi accentul cade pe obținerea unor țesături moi și pufoase, ușor de călcat, obținute cu  ajutorul balsamului de rufe.

Poate că îți place să îmbini tradiția cu modernitatea, caz în care poți folosi ambele procedee, pentru tipuri diverse de țesături, desigur. În acest articol îți vom prezenta rolul fiecărui produs în obținerea unor haine curate și igienizate.

Ce este apretul și la ce îl folosești?

Apretul este o substanță folosită în ultima etapă a procesului de spălare a rufelor, pentru a le imprima acestora anumite calități cum ar fi asprimea, rigiditatea, luciul și a le face impermeabile la murdărie și greu de șifonat. Există un procedeu utilizat frecvent pentru anumite tipuri de țesături din gospodărie, dar și din industria ospitalității, în hoteluri și restaurante. Apretarea face țesăturile mai rezistente la uzură și murdărie și le păstrează timp îndelungat aspectul, ceea ce este deosebit de util pentru igiena și curățenia spațiilor intens traficate de persoane.

Apretul se poate utiliza și înainte de călcatul rufelor, prin pulverizare directă pe suprafața acestora. Fierul încins sigilează moleculele de apret în fibrele textile și vei obține rezultatul dorit, lenjerii impecabile, fețe de masă rezistente la murdărie și pete și cămăși care se așază perfect pe trupul purtătorului.

Apret simplu de preparat în casă

Bunicile noastre foloseau apret preparat în casă, dintr-un amestec de apă și făină sau apă și amidon de porumb. La o cantitate de 500 de ml de apă caldă se adaugă o lingură cu amidon de porumb și, opțional, 1-2 picături de ulei esențial. Se amestecă bine ingredientele într-o sticlă si se depozitează într-un recipient cu pulverizator, urmând a fi aplicat înainte de călcarea rufelor. Se agită înainte de fiecare utilizare. Amestecul obținut are aspect de lapte degresat. Se recomandă utilizarea pe rufe albe și deschise la culoare.

Soluții moderne de apretat

Apretul este încă un produs folosit de multe persoane și se poate achiziționa de pe piață soluții de la diverse branduri specializate în curățenie și igiena țesăturilor. Se utilizează atât în apa de clătire, cât și pentru pulverizare direct pe rufe, înainte de călcare. Unele vin direct sub formă de spray. Acestea sunt amestecuri sintetice cu parfum adăugat, care se folosesc pe toate tipurile de țesături, albe sau colorate.

Balsamul de rufe, pentru rufe moi și pufoase

Dacă rufele ar avea viață, cu siguranță și-ar dori mângâierea tandră și îmbrățișarea pufoasă a balsamului. Așa cum îi spune și numele, produsul este destinat să ofere alinare și mângâiere, senzații care vor fi din plin resimțite pe pielea ta. Folosirea balsamului de rufe reduce electricitatea statică și poate preveni lipirea hainelor de corp, un aspect important atunci când porți o fustă, o rochie sau o pereche de pantaloni care s-ar ridica nedorit, lăsând pielea la vedere. Cu balsam, fibrele se mențin proaspete și aerate mult timp după spălare.

O alta caracteristică ce îți încântă simțurile este aroma balsamului de rufe. La Paiso, balsamurile de rufe au cinci variante de parfum încântător: Delicate Flowers, Lily & Jasmine, Pearl Luster, Pure Love și Soft Touch. Poți opta pentru balsamul fără parfum, care îți va face hainele moi și catifelate, în combinație cu parfumul de rufe Paiso, cu cele șase variante care te poartă în grădini parfumate, pe pajiști de munte, la țărmul unor mări tropicale sau în lumea copilăriei. Mai multe despre beneficiile acestei combinații poți citi în articolul Tu folosești parfum de rufe? Vezi motivele pentru care merită să alegi acest produs.

Apretul și balsamul, efecte diferite asupra rufelor

Apretul și balsamul de rufe reprezintă două abordări distincte în îngrijirea și întreținerea hainelor, fiecare având efecte diferite asupra aspectului, texturii și mirosului rufelor. Apretul este cunoscut pentru capacitatea sa de a face țesăturile să fie mai rigide și mai aspre. Acesta acționează prin formarea unui strat subțire pe suprafața fibrelor textile, care le face să fie mai rezistente și mai puțin elastice. De-a lungul timpului, apretul a fost folosit pentru a conferi un aspect îngrijit și profesional hainelor, cum ar fi cămășile, fețele de masă, lenjeriile și uniformele.

Pe de altă parte, balsamul de rufe are un scop diferit și se concentrează pe aspectul moale, mirosul plăcut și confortul la purtare al hainelor. Acest produs nu face țesăturile să fie mai rigide sau mai aspre, dimpotrivă, își propune să le facă mai pufoase și mai plăcute la atingere.

Alegerea între apret și balsam de rufe depinde de preferințele personale și de modul în care vrei să arate, să se simtă și să se comporte țesăturile. Poți folosi fără probleme ambele procedee de tratament al rufelor, câtă vreme hainele tale sunt curate, igienizate și împrospătate.

Leave feedback about this

  • Rating

Leave feedback about this

  • Rating

Contacteaza-ne

SC RIAI STANDARD S.R.L.
CUI: 44639732
Bd. Pipera nr 1/I, Constructia C2. Voluntari, Ilfov
Luni-Vineri: 9-18
Copyright © 2024 Paiso.ro. Toate drepturile rezervate.
Catalog
envelopelicensebookmarkusercartphone-handsetmap-markerclock
Cosul tau