0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Îți dorești lenjerii de pat impecabile? Iată câteva sfaturi de spălare și îngrijire a acestora!

cum sa speli lenjeriile de pat
Postat la: 1 septembrie 2023

Lenjeriile de pat au un rol important în confortul și odihna noastră, dar și în aspectul dormitorului. În urma spălărilor repetate, acestea pot să își piardă treptat culoarea și strălucirea. Dacă se folosește un detergent nepotrivit, lenjeria devine chiar aspră și nu mai oferă confortul de altădată. În acest context, mulți oameni se grăbesc să cumpere alte lenjerii, dar situația se repetă pentru că nu schimbă nimic în modul de îngrijire al acestora.

Lenjeria trebuie să fie curată și înlocuită periodic de pe pat, dar asta nu înseamnă că trebuie să cumperi foarte multe. În schimb, ceea ce poți face este să le îngrijești pe cele pe care le ai deja. Vei economisi bani și te vei bucura mai mult de așternuturile tale preferate, fără ca acestea să devină neplăcute la atingere sau să capete un aspect banal.

În continuare, vor fi prezentate câteva sfaturi utile pentru îngrjirea corectă a lenjeriilor de pat, indiferent de culoarea acestora. Dacă îți dorești lenjerii impecabile, s-ar putea ca micile schimbări în rutina de spălare să facă o diferență majoră!

  • Alege un detergent calitativ, care nu lasă depuneri

Ai spălat vreodată o lenjerie de pat și ai observat depuneri de detergent după încheierea ciclului de spălare? Urmele de detergent pudră sau membrana capsulelor sunt o adevărată neplăcere, fie că vobim despre lenjerii de pat sau orice alt articol. Acest lucru se întâmplă atunci când spălăm la o temperatură mică și detergentul nu se dizolvă complet.

Totuși, spălarea la o temperatură mică este deseori avantajoasă, pentru că împiedică scurgerea culorii și pentru că ne ajută să economisim energie, mai ales dacă lenjeria pe care o spălăm nu are pete și urme de murdărie persistente care ar necesita spălarea cu apă fierbinte. Prin urmare, ceea ce trebuie să facem este să alegem corect detergentul. Varianta lichidă este de preferat pentru că acționează blând asupra țesăturii și pentru că se dizolvă rapid oricare ar fi temperatura apei. Un recipient de detergent lichid de 5 litri îți poate ajunge câteva luni bune pentru lenjeriile de pat, având o cantitate avantajoasă. Paiso, producător român, are un catalog variat de detergenți lichizi care pot fi utilizați pentru lenjeriile de pat de orice culoare.

  • Folosește cantitatea corectă de detergent

Lenjeriile sunt articole voluminoase, motiv pentru care putem avea tendința să folosim mai mult detergent decât trebuie. Totuși, este bine să ne limităm la cantitatea necesară, în raport cu greutatea încărcăturii din mașina de spălat. Supradozarea poate fi dăunatoare atât pentru lenjeria de pat (pentru că există riscul depunerilor), cât și pentru performanța mașinii (utilizarea unei cantități prea mari de detergent poate duce la acumulări și depuneri pe conductele interioare ale mașinii de spălat).

Când folosim detergent lichid, există tendința de a folosi mai mult decât trebuie, tocmai pentru că dozajul se face foarte ușor. Chiar dacă ai acasă un detergent de rufe de 5l, este o decizie înțeleaptă să folosești mereu cantitatea potrivită, economiile la detergent fiind un bonus pe lângă protejarea mașinii de spălat și evitarea depunerilor.

  • Verifică dacă există pete dificile pe lenjerie

Înainte să pui lenjeria în mașina de spălat, este o idee bună să verifici dacă există pete dificile. Poate un membru al familiei a vărsat cândva mâncare sau lichide pe lenjerie și a omis să îți spună. Acest scenariu este cu siguranță cunoscut familiilor în care există și copii. Nu puține sunt situațiile în care cei mici mănâncă în pat sau chiar colorează, lenjeria fiind cea care are de suferit.

Dacă ai gasit o pată dificilă, pretratamentul acesteia este cu siguranță o alegere inspirată. Poți face rapid un amestec de bicarbonat de sodiu și apă, aplicând pasta cu textură groasă obținută direct pe pată. Dacă nu ai bicarbonat de sodiu, poți turna puțin detergent lichid peste pată înainte să o pui în mașina de spălat.

  • Nu spăla lenjeria de pat împreună cu rufe sau prosoape

Atunci când speli lenjeria de pat, cel mai bine este ca aceasta să rămână singură în cuva mașinii de spălat. Astfel, rămâne mai mult spațiu pentru circularea apei cu detergent, ceea ce înseamnă o curățare mai eficientă. Curățarea se face uniform și lenjeria va fi mai puțin șifonată după spălare, iar clătirea se face mai ușor. Faptul că apa circulă mai bine în cuva mașinii de spălat reduce și riscul de apariție a depunerilor, acolo unde se folosește detergent pudră.

  • Verifică eticheta lenjeriei de pat

Multe persoane ignoră eticheta lenjeriilor de pat. Aceasta ne oferă informații prețioase despre materialul lenjeriei și instrucțiuni de spălare. Dacă ne dorim să avem lenjerii impecabile pe termen lung, care să nu își piardă culoarea, trebuie să facem efortul de a verifica eticheta. Fiecare material poate veni cu instrucțiuni diferite de îngrijire, așa că e bine sa știi acest lucru înainte să folosești același program de spălare pentru toate lenjeriile din casă.

Pe etichetă vei găsi și informații cu privire la temperatura optimă de spălare a lenjeriei. Apa fierbinte elimină petele încăpățânate și majoritatea bacteriilor din țesătură, dar în cazul unor țesături poate că nu este cea mai potrivită alegere. De exemplu, lenjeriile de mătase nu trebuie spălate cu apă fierbinte. În schimb, cele de bumbac pot fi spălate fără probleme cu apă foarte caldă. Apa rece este ideală pentru țesăturile delicate și pentru lenjeriile care nu sunt foarte murdare, ajutând inclusiv la păstrarea intensității culorii. De aceea, este bine să verifici eticheta producătorului înainte de a seta la întâmplare temperatura.

Concluzii

Pentru lenjerii impecabile, care să contribuie la confort și care să își păstreze pe termen lung intensitatea culorii, este suficient să iei în calcul indicațiile producătorului și să alegi detergentul potrivit. Aceste acțiuni pot face diferența la capitolul spălare, îngrijire și întreținere a lenjeriilor de pat. Deteriorarea și decolorarea pot fi evitate dacă acorzi atenție micilor detalii, iar așternuturile tale preferate își vor păstra culoarea intensă și textura catifelată.

Leave feedback about this

  • Rating

Leave feedback about this

  • Rating

Contacteaza-ne

SC RIAI STANDARD S.R.L.
CUI: 44639732
Bd. Pipera nr 1/I, Constructia C2. Voluntari, Ilfov
Luni-Vineri: 9-18
Copyright © 2024 Paiso.ro. Toate drepturile rezervate.
Catalog
envelopelicensebookmarkusercartphone-handsetmap-markerclock
Cosul tau