0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Cu ce se scot petele de pe hainele albe?

pete pe hainele albe
Postat la: 24 august 2023

Îți place să porți alb, să îi vezi pe copii și pe cei dragi îmbrăcați în haine luminoase și impecabil de curate. Pe cât de optimist, angelic sau vaporos ar fi efectul vizual al unei ținute în alb, pe atât de greu este să păstrezi hainele nepătate pentru mult timp. Mesele festive în familie, ieșirile la restaurant, o înghețată mâncată pe stradă, stiloul care curge, transpirația de la subraț, o minge murdară sunt doar câteva dintre pericolele de murdărire la care sunt supuse hainele albe. În afară de var, vopsea albă, cretă sau pastă corectoare, celelalte pete sunt extrem de vizibile pe fundalul imaculat și dificil de îndepărtat fără a afecta țesătura. În acest articol am adunat câteva soluții inedite, dar și trucuri mai vechi, pe care le poți folosi pentru a te bucura de prospețimea și aspectul de nou al țesăturilor albe.

Prima etapă – ce tip de pată este?

Tipul de pată de pe haine determină și calea de urmat în îndepărtarea ei. Deși primul impuls este înmuierea în apă a țesăturii, această etapă nu este întotdeauna recomandată. Dacă tricoul sau cămașa are o pată uleioasă, concentrează-te mai întâi pe o soluție de a absorbi grăsimea din fibre. Poți face acest lucru cu ajutorul unor șervețele absorbante din hârtie. Petele grase pot proveni de la uleiul de gătit, unt, untură, lapte, smântână, diferite preparate culinare, creme cosmetice, loțiune de plajă sau uleiuri de uz auto sau chimic. Dacă ai avut ghinionul să îți pice o substanță grasă pe haine, nu dispera, țesătura nu este pierdută. Trebuie doar să pui fibra afectată între două bucăți de șervețel absorbant moale, din hârtie și să le presezi bine. Apoi poți continua curățarea cu soluțiile tale sau cu ce vei descoperi în acest articol.

Pentru petele non-grase, cea mai eficientă este înmuierea cât mai rapidă în apă rece. Există însă un truc și pentru această etapă. Așezarea sub jetul de apă de la robinet face ca fluxul de apă să cadă direct pe pată, iar plasarea materialului pe dos sub jet face ca moleculele din substanța care a cauzat pata să iasă în direcția corectă din fibră, împiedicând procesul de impregnare adâncă.

Provocări ale curățării petelor de pe hainele albe

Albul este fundalul pe care practic se observă aproape tot și această realitate este evidentă prin folosirea hârtiei albe ca suport pentru scris. Citim cel mai ușor literele închise la culoare pe fundal alb, albul nu solicită prea mult ochii, este luminos și pune în evidență contururile semnelor. Sau ale petelor. Sau ale soluțiilor folosite pentru îndepărtarea petelor. Aici intervine într-adevăr provocarea.

Clorul, soluțiile de tip praf sau granule pentru pete din comerț, dar și preparatele de curățare făcute în casă pot deteriora țesăturile. Practic poți înlocui pata cu o bucată de material fragil, rupt sau cu o pată galbenă, la fel de inestetică. Se recomandă testarea soluțiilor pe o bucată mică de material, puțin vizibilă, pe interiorul gulerului la cămăși, în spatele nasturilor sau undeva pe interiorul tivului. Vei ști în acest fel dacă țesătura rezistă și nu provoci daune mai mari.

Hainele albe ale bebelușului – cele mai expuse la pete

Albul se potrivește cu puritatea și inocența bebelușilor, iar hăinuțele albe nu lipsesc din garderoba celui mic, fie că i le cumperi chiar tu, ca părinte, fie că sunt primite cadou. Sunt însă și cele mai suprasolicitate. De la petele de lapte regurgitat, la scurgerile din scutec și până la alimente ca morcovii, sucul de măr, piureul de piersici sau gălbenușul de ou, te confrunți zilnic ca mamă, cu dificultățile în îndepărtarea petelor.

Pentru a proteja pielea sensibilă a copilului, folosește detergenți lichizi delicați, soluții de clor diluate corespunzător sau preparate pe bază de bicarbonat de sodiu sau zeamă de lămâie făcute în casă!

Cum scoți petele de slime de pe haine?

Slime-ul  a devenit o jucărie distractivă pentru copii în ultimii ani, dar și o pacoste pentru părinți. De ce? Pentru că, atunci când se blochează pe îmbrăcăminte sau pe alte textile, poate fi imposibil de îndepărtat. Nu și cu abordarea corectă. Slime-ul încă umed, proaspăt impregnat în material, se îndepărtează cu oțet, după ce se scot manual cu grijă toate resturile care se pot extrage din haine. Apoi se lasă otețul să acționeze timp de 5-10 minute, după care se folosește o periuță de dinți cu care se freacă materialul, apoi se clătește cu apă fierbinte. Pe țesăturile albe, slime-ul colorat își impregnează și nuanța, pe care o vei îndepărta cu o soluție de clor diluat.

Slime-ul uscat se scoate mai întâi cu un cuțit de masă, prin rașchetare. Apoi se tratează cu un cub de gheață presat cu un obiect greu pe pată. Cubul se poate înlocui după topire. Poate fi de ajutor și introducerea în congelator pentru 3-4 ore a articolului vestimentar. Se pilește slime-ul întărit de pe țesătură, apoi se spală conform indicațiilor de pe etichetă.

Cum se scot petele de parfum?

Parfumul este un accesoriu folosit astăzi deopotrivă de femei și de bărbați, cu ajutorul căruia își pot crea propria amprentă olfactivă, așa cum își doresc. Uneori, din grabă sau neatenție, se întâmplă să pulverizezi parfumul direct pe haine, iar pe țesătura albă apa mici punctulețe galbene sau grase, în funcție de compoziția parfumului. Le poți îndepărta prin înmuierea în apă rece a țesăturii, aplicarea detergentului direct pe pată, apoi frecarea petei.

O altă metodă este să prepari o soluție din 1 litru de apă caldă, o linguriță de detergent lichid și o lingură de oțet alb. În această soluție vei înmuia haina pentru 15 minute. Apoi se clătește bine cu apă rece.

Soluții moderne de îndepărtare a petelor

Răspunsul la întrebarea Cu ce scoți petele de pe hainele albe? poate să îmbrace mai multe variante în funcție de experiența gospodinelor, de vârstă și de etapa de viață. În timp ce tinerele sunt mai competente în tehnici moderne de curățare, cele mai experimentate, mamele și bunicile noastre pot propune metode la fel de eficiente, mai ieftine, dar cu un consum de timp și energie mai mare.

Clorul este una dintre substanțele de curățare folosite intens pentru îndepărtarea petelor și a murdăriei persistente. Soluția lichidă de clor se folosește ca agent de înălbire, însă utilizarea ei se rezumă la țesăturile din fibre naturale, bumbac, in, cânepă. Clorul poate dăuna țesăturilor albe din mătase, poliester, elastan, stofă sintetică, întrucât le poate face fragile, le poate rupe sau îngălbeni.

Pentru rufe colorate și pentru țesăturile fine, există astăzi produse care nu conțin clor, sub formă lichidă sau de praf, care se adaugă direct pe pete și care se bazează ca principiu de funcționare tot pe oxidare. Albirea cu peroxid de hidrogen alcalin se folosește în amestecurile de poliester/bumbac sau în amestecurile de poliester cu lână. În general, amestecurile care conțin lână și fibre de poliester pot fi albite cu peroxid de hidrogen, fie în mediu acid, fie în mediu alcalin, fără riscuri de deteriorare.

Trucuri vechi pentru scoaterea petelor de pe hainele albe

Pentru petele de Coca-Cola, vin roșu, sos de roșii, suc de fructe sau sânge de pe rufele albe se poate folosi o soluție de peroxid de hidrogen alcalin preparată în casă. Aceasta se obține dintr-un amestec din două părți de apă oxigenată cu 3,4 % și o parte detergent lichid de vase. Se pune într-un recipient cu pulverizator și se pulverizează pe pete, lăsându-l să acționeze câteva minute. Se folosește atât pentru pete grase, cât și pentru murdărie normală și pete de mâncare. Nu este recomandat însă pentru mătase naturală sau lână. Se clătește cu apă rece.

Banalul bicarbonat de sodiu poate fi de asemenea folosit pentru îndepărtarea petelor. Se pune pe pată umezit cu puțină apă și se lasă să acționeze. Se poate combina cu puțin oțet alb diluat în apă.

Zeama de lămâie în amestec 1:1 cu apă poate ajuta la îndepărtarea petelor galbene de la subraț. Soluția se mai folosește în combinație cu sarea de bucătărie.

Pentru petele de vin roșu, vinul alb adăugat strict pe zona pătată facilitează îndepărtarea ulterioară a petei prin spălare.

În concluzie...

Orice soluție ai alege pentru îndepărtarea petelor de pe hainele albe, substanță modernă sau remediu tradițional, trebuie adaptată tipului de țesătură și testată inițial pe o porțiune mică a materialului și mai puțin vizibilă. Poate fi nevoie de cicluri repetate de spălare și de reluare a procedurilor de îndepărtare a petei până la obținerea unui rezultat satisfăcător și la redobândirea aspectului impecabil al hainelor tale albe.

Leave feedback about this

  • Rating

Leave feedback about this

  • Rating

Contacteaza-ne

SC RIAI STANDARD S.R.L.
CUI: 44639732
Bd. Pipera nr 1/I, Constructia C2. Voluntari, Ilfov
Luni-Vineri: 9-18
Copyright © 2024 Paiso.ro. Toate drepturile rezervate.
Catalog
envelopelicensebookmarkusercartphone-handsetmap-markerclock
Cosul tau