Mulți oameni au în garderobă haine de culori închise, iar unii sunt chiar adepții acestui stil în majoritatea timpului, optând pentru piese vestimentare negre sau în culori închise indiferent de timpul zilei sau de evenimentul la care se prezintă.
Un dezavantaj al acestora ar fi că dacă nu sunt curățate corect sau la temperaturi potrivite, se pot decolora. Dacă și tu te-ai întrebat cum poți proteja cât mai bine hainele închise sau negre în timpul spălării, în acest articol vei primi răspunsurile de care ai nevoie.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a arunca blugii tăi negri preferați în mașina de spălat este să le verifici eticheta. Nu toate materialele se spală în mașina automată, unele necesitând spălare manuală. Tot pe etichetă vei mai găsi indicații și în ceea ce privește ciclul potrivit de spălare sau temperatura recomandată. În fiecare caz însă, va fi nevoie de un detergent pentru rufe negre de calitate, care protejează țesăturile și păstrează culorile la locul lor.
Detergentul pentru rufe negre are o mare calitate: protejează țesăturile împotriva decolorării. Pentru a fi eficient în acest scop, el trebuie să aibă o formulă care acționează împotriva transferului culorilor de pe haine.
Un astfel de produs conține inhibitori de decolorare, care blochează sau reduce efectul detergentului și al apei asupra culorilor, menținând aspectul intens al nuanțelor. De asemenea, în compoziția unui detergent pt rufe negre intră agenți care reduc riscul ca negrul să se transfere pe alte rufe în timpul spălării, evitând pătarea pieselor vestimentare. Așadar, utilizând un detergent special, fibrele sunt protejate, iar hainele arată ca noi, chiar și după mai multe spălări.
Dacă nu știi cum să speli rufele negre în mod corect, află că sunt câțiva pași simpli de urmat, și anume:
Înainte de spălarea propriu-zisă a hainelor, acestea trebuie sortate: albe, colorate, închise la culoare, delicate. Hainele albe rămân într-o parte și vor fi spălate împreună, iar cele de culori închise vor fi așezate separat în mașina de spălat.
Alături de hainele albe poți spăla și rufe în culori foarte deschise (gri, bej). În ceea ce privește rufele în nuanțe de: roz, lila, verde deschis, albastru deschis sau galben, nu vor fi spălate împreună cu rufele în culori închise, cum sunt: roșu, violet, bleumarin, gri închis și negre. Acestea din urmă pot fi adăugate în siguranță în aceeași încărcătură, însă după ce au fost alese și în funcție de tipul de țesătură, pentru că nu se spală niciodată rufele din materiale delicate, cum ar fi lenjeria intimă din mătase, cu altele, cum sunt blugii, materialele lor necesitând temperaturi diferite ale apei.
Rufele pot fi sortate și în funcție de nivelul lor de murdărie, pentru că astfel vei obține rezultate mai bune. Atunci când ai articole foarte murdare, cum ar fi salopetele de lucru sau hainele copiilor, după o joacă în voie, cu peripeții, le poți trata cu un agent de curățare a petelor în prealabil și pot fi adăugate în mașină la un ciclu cu mai multe rotații.
Acesta este un truc foarte bun pentru mai multe tipuri de haine. Întoarcerea rufelor pe dos le protejează la exterior, pentru că greul agitației din mașină va fi suportat de interiorul îmbrăcămintei. Astfel culorile vor rămâne la locul lor în țesături, deci vei putea observa că blugii nu se vor mai decolora la cusături. Ai grijă însă să nu supraîncarci mașina, astfel încât hainele să se miște cât mai bine în interiorul tamburului.
Cel mai recomandat este un detergent de haine negre sub formă lichidă, așa cum găsești și în magazinul Paiso. Detergenții creați de noi în fabrica din România protejează culorile, nu lasă urme și oferă un miros plăcut și proaspăt.
Îți recomandăm pentru rufe colorate sau negre toți detergenții Paiso, dar în special Paiso Fresh Essence, la 5 litri, cantitate suficientă pentru 100 de spălări. Pe lângă curățarea eficientă împotriva murdăriei și petelor, detergentul oferă protecție țesăturii împotriva decolorării și păstrează culorile strălucitoare și vibrante.
Hainele negre sau colorate se spală la un ciclu scurt, care le ajută să-și păstreze culoarea. Dacă hainele negre sunt foarte murdare, trebuie înmuiată murdăria în apă rece, înainte de spălare. Petele pot fi tratate anterior spălării și folosind o cârpă umedă cu un strop de detergent de rufe.
Pentru curățarea eficientă, ai văzut deja că un detergent pentru rufe negre este cea mai bună decizie, însă pentru a proteja și mai mult materialele se recomandă și un balsam bun. Paiso îți oferă atât balsam de rufe fără parfum, ideal pentru cei cu sensibilitate la mirosuri, pentru copii și pentru persoanele alergice, cât și balsam de rufe cu arome încântătoare. Din această categorie fac parte balsamurile: Paiso Lily & Jasmine, Paiso Pearl Luster, Paiso Pure Love, Paiso Delicate Flowers sau Paiso Soft Touch, acestea având note: florale, exotice sau fresh, în funcție de preferințele tale.
În setarea ciclului de spălare trebuie să ții întotdeauna cont dacă rufele sunt albe sau colorate. Hainele albe se pot spăla la temperaturi mai mari, în schimb cele colorate, mai ales îmbrăcămintea în nuanțe strălucitoare și îndrăznețe, se spală la un ciclu cu apă rece.
O temperatură scăzută a apei ajută fibrele din aceste țesături să-și păstreze culorile intacte, fiind astfel eliminat riscul de decolorare. Dacă totuși remarci un accident nedorit, cum ar fi scurgerea culorii unui obiect vestimentar pe un altul, nu-l adăuga pe cel pătat în uscător, ci spală-l separat în apă rece până când vopseaua respectivă dispare.
În concluzie, pentru a preveni transferul coloranților, este indicat să speli întotdeauna rufele deschise la culoare separat de cele în nuanțe închise. Pentru spălarea hainelor închise, alege un detergent pentru haine negre sub formă lichidă, care spală eficient, dar protejează țesăturile și culorile. Pentru ca îngrijirea să fie completă, alege și un balsam Paiso cu sau fără miros, iar hainele tale vor arăta impecabil.