0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Se spală rufele când e cruce neagră? Cum deosebim sărbătorile?

se spala rufele cand e cruce neagra
Postat la: 10 martie 2024

Calendarul ortodox este plin de sărbători, care se prăznuiesc în mod diferit, în funcție de importanța lor în istoria Bisericii și în viața de zi cu zi a credincioșilor. Se spune că în zi de sărbătoare nu trebuie să speli. Însă, uitându-ne printre datele înscrise în calendar, ar trebui să avem multe probleme legate de curățenia, igienizarea și împrospătarea hainelor. Se spală rufele când e cruce neagră? Ar trebui să respectăm aceste zile întocmai ca pe cele de duminică sau de sărbătoare cu cruce roșie?

În acest articol vei găsi informații utile despre cum să faci distincția între praznicele mari și zilele de pomenire ale unor sfinți, marcate cu cruce neagră. La finalul lecturii, vei știi dacă ai voie să pui hainele la spălat, cu detergentul de rufe preferat sau dacă regulile bisericești îți interzic astfel de activități în zilele cu cruce neagră.

Cruce neagră, cruce roșie - ce semnificație are fiecare?

Sărbătorile cu cruce roșie sunt legate de evenimente majore, definitorii pentru istoria Bisericii și a creștinismului. Ele se referă la viața și familia de pe pământ a lui Iisus Hristos, la Fecioara Maria, apoi la întemeierea Bisericii, la apostoli și la personalitățile care au marcat și au întărit instituția bisericească de-a lungul secolelor: primii martiri, ierarhi și sfinți părinți, precum și personalități politice, precum împăratul Constantin cel Mare, care a legalizat religia creștină.

Duminica și în sărbătorile cu cruce roșie nu se spală și nu se realizează alte activități gospodărești în afara celor strict necesare pentru îngrijirea persoanelor, a animalelor și pentru întreținerea casei. Sunt zile rezervate odihnei și rugăciunii, când creștinii ar trebui să meargă la biserică.

Crucea neagră semnifică o sărbătoare de mai mică importanță, o zi de pomenire a sfinților care s-au jertfit pentru Hristos, au avut o viață curată sau au fost exemplu pentru credincioși. Pentru unii dintre aceștia, Biserica a rânduit slujbe, alții sunt prăznuiți doar prin aprinderea candelei, rugăciuni, acatiste, iar activitățile de zi cu zi se pot desfășura nestingherit.

Poți să speli în zilele cu cruce neagră?

În zilele cu cruce neagră, poți să speli, să coși, că calci rufe, să faci curățenie, să grădinărești și să renovezi. Dacă ești o persoană evlavioasă, poți să spui o rugăciune pentru sfântul pomenit, să aprinzi o candelă sau să mergi la biserică, dacă se ține slujbă.

În cazul în care sfântul sau sfinții respectivi sunt prăznuiți cu slujbă la biserică, poți spăla rufele după-amiază către seară. În rest, orice moment al zilei este potrivit pentru utilizarea detergentului pe hainele sau țesăturile din gospodărie.

Chiar și în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, dacă ai de-a face cu urgențe reprezentate de pete urâte, care trebuie tratate imediat, le poți înmuia cu detergent lichid Paiso, după care țesăturile se spală a doua zi.

Așadar, oricâte sfaturi ți-ar da mama, bunica sau altă gospodină mai experimentată, nu trebuie să urmărești calendarul cu teamă. Nu toate sărbătorile trebuie respectate cu odihnă și interdicția de a spăla rufe. În sărbătorile cu cruce neagră, îți poți desfășura nestingherit activitățile gospodărești necesare pentru menținerea igienei și curățeniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contacteaza-ne

SC RIAI STANDARD S.R.L.
CUI: 44639732
Bd. Pipera nr 1/I, Constructia C2. Voluntari, Ilfov
Luni-Vineri: 9-18
Copyright © 2024 Paiso.ro. Toate drepturile rezervate.
Catalog
envelopelicensebookmarkusercartphone-handsetmap-markerclock
Cosul tau