Geaca de iarnă este o necesitate in anotimpul rece. Este destul de dificil sa alegi o geacă de iarnă la modă, dar și călduroasă in același timp. Trebuie întâi de toate să punem accent pe utilitatea acesteia, pe funcționalitate și pe calitate. Scopul principal al unei geci este de a ne proteja împotriva frigului, fiind in același timp comod de purtat. Gecile de iarnă de calitate pot fi destul de scumpe, de aceea este de preferat sa cumpărăm articole versatile, clasice, care pot fi purtate mai mulți ani. Moda se schimbă foarte des, dar vestimentația clasică va rămâne in trend pentru mult timp. Mai ales când vorbim despre ceva sezonier, care va ieși din dulapul nostru doar câteva luni pe an.
Ca să te bucuri de geaca ta de iarnă mai mult timp este important să ai grijă de ea așa cum se cuvine.În primul rând trebuie să optăm pentru umerașe de calitate, care nu o deteriorează. În restul anului, geaca trebuie ținută in locuri ferite de variații de temperatură și de razele soarelui care o pot decolora. Se poate opta pentru depozitarea acesteia în saci cu vid, împiedicând astfel praful să ajungă la ea. Indiferent de modalitatea de păstrare, aceasta trebuie aerisită periodic.
Este foarte important ca geaca sa fie complet uscată in momentul depozitarii, astfel nu va căpăta mucegai sau mirosuri neplăcute.
Geaca de iarnă se spală conform Instrucțiunilor de pe etichetă. Majoritatea nu necesită spalare exclusiv manuală. Chiar si gecile cu puf pot fi spălate la mașină.
Este important sa alegem un detergent care protejează țesătura, fără sa o subțieze sau sa decoloreze. Detergentul Paiso cu bicarbonat de sodiu este un detergent potrivit pentru spălarea gecilor de iarnă, fiindcă este blând cu fibrele materialelor, dar in același timp curăță si igienizează. Acesta este eficient si la temperaturi joase de 30-40 de grade, care se recomandă frecvent atunci când spălăm lucruri delicate. Dacă există peste dificile pe geci, se recomandă frecarea manuală în prealabil, eventual cu o soluție naturală precum bicarbonatul.
Alți pași importanți pentru curățarea unei geci sunt clătirea și uscarea. Se recomandă ca uscarea să se facă natural, in aer liber sau in interiorul casei, însă la temperatura camerei. Este de evitat sa se usuce cu ajutorul uscătorului de rufe, iar majoritatea gecilor au acest lucru menționat pe etichetă. De asemena, atunci când punem gecile la uscat, trebuie sa fim atenți ca acestea sa fie cât mai drepte, sa evitam crearea cutelor. De ce? Pentru ca este destul de dificil de călcat o geacă și astfel ne vom ușura munca.
Dacă vorbim însă de o geacă din lâna naturală, aceasta se va spăla manual și pe cât posibil se va evita frecarea. Se poate înmuia în apa de 30-40 grade, in mod repetat până se curăță complet. Detergentul trebuie să fie și in acest caz unul blând, care se pretează si pentru spălarea manuală.
Va dorim o iarnă magică si călduroasă!