Când în familie apare un bebeluș, fericirea nu mai are limite. Totodată, apar și sarcini noi și responsabilități, care țin de alimentația, îngrijirea și educația micuțului. Dacă până de curând nu acordai o așa mare importanță alegerii detergentului potrivit, acum, fie că ești părinte, fie că ești un bunic care se implică în creșterea micului ghemotoc care gângurește, va trebui să faci alegeri mai înțelepte, pentru a spăla hainele în cele mai bune condiții, astfel încât să protejezi pielea și sănătatea sa.
Pielea bebelușilor este mai permeabilă și mai vulnerabilă, din acest motiv, în fața substanțelor chimice. Pentru a proteja micuțul, trebuie să-i speli hăinuțele cu detergenți blânzi și hipoalergenici, care minimizează riscul de iritații, reacții alergice, erupții cutanate. Vei afla cum să alegi un astfel de detergent pentru bebeluși din acest articol.
De la morcovul care este bogat în beta-caroten, vitamine și fibre, până la spanac, sfeclă roșie, cartof dulce sau suc de portocale – toate sunt indicate în hrana micuților, dar au un efect nedorit: pătează. După o astfel de aventură culinară, body-urile, tricourile, pantalonașii se umplu de pete și trebuie curățate cu grijă.
Înainte de a spăla hainele bebelușilor, este important să citești informațiile de pe eticheta cu instrucțiunile de spălare ale materialului respectiv. Apoi, este recomandat să nu le așezi în aceeași încărcătură cu hainele tale, pe care le-ai îmbrăcat la serviciu, în oraș sau cu lenjeria intimă a adolescenților și adulților din casă. Sortează hainele lui bebe pe categorii (albe, negre, colorate) și spală-le împreună cu alte produse textile destinate lui (pături, lenjerii, prosoape), separat de restul hainelor din gospodărie.
Pentru a nu se pierde obiectele de dimensiuni foarte mici (cum sunt șosetele sau mănușile nou-născuților) în ciclurile de spălare și uscare, poți utiliza o pungă din plasă în care să le așezi.
În privința temperaturii și a ciclului de spălare adecvat, nu sunt mari diferențe față de rufele adulților. Este indicată o temperatură mai înaltă (60 de grade Celsius), dacă etichetele hainelor permit, iar dacă nu, este suficient un ciclu normal de spălare, dar cu clătire suplimentară.
În multe cărți dedicate îngrijirii bebelușilor și în revistele de specialitate găsești indicația de a spăla hainele bebelușilor înainte de prima purtare, chiar dacă hainele sunt nou achiziționate din magazin, sunt moștenite de la frații mai mari sau primite cadou.
Piesele vestimentare, indiferent că sunt nou-nouțe, au trecut prin multe mâini până au ajuns în casa ta, atât în momentul producerii lor, cât și în magazinele în care sunt comercializate. În acest proces, unele dintre produsele textile intră în contact cu diverse substanțe care le contaminează: excremente de rozătoare (din depozite sau în timpul transportului), spray-uri și multe altele. În timp ce adulții pot să nu fie afectați de toate acestea, pielea unui bebeluș poate avea o reacții neplăcute. Spală, așadar, toate aceste articole noi cu un detergent recomandat pentru bebeluși blânde cu pielea, cu țesăturile și cu culorile acestora!
Rufele bebelușilor se murdăresc și se pătează într-un ritm alarmant, iar ca părinte ocupat 24 de ore din 24 cu mica minune din viața ta trebuie să ai instrumentele adecvate pentru a le curăța rapid. Este de la sine înțeles că va fi foarte dificil să speli hainele la mână, din acest motiv este absolut necesar să dispui de o mașină de spălat automată și, preferabil, de un uscător, pentru a avea haine curate la discreție și a-l schimba pe bebe ori de câte ori este nevoie.
Pe lângă aceste aparate electrocasnice care sunt esențiale în orice gospodărie, mai trebuie să alegi și un detergent pentru bebeluși, special conceput pentru pielea sensibilă și un balsam fără miros și fără ingrediente agresive, cum este balsamul de rufe Paiso.
Dacă însă, din motive personale, alegi să speli manual hainele bebelușilor, folosește apă dintr-o sursă sigură, pe care să o încălzești la o temperatură suportabilă. Dacă apa are clor și impurități, poți folosi un filtru care să elimine substanțele agresive sau nocive. În ceea ce privește detergentul, poți opta pentru produsele noastre, care se pretează atât pentru spălarea manuală, cât și pentru cea automată.
Înainte de a alege un produs potrivit dintr-o multitudine de detergenți pentru bebeluși, ia în considerare următoarele criterii:
În momentul în care pe pielea bebelușilor apare o iritație inexplicabilă, fără alte simptome, una dintre primele întrebări ale medicului pediatru care îl examinează este „Ați schimbat recent detergentul”? Da, detergentul care nu este special conceput pentru a minimiza riscul de iritații și de reacții alergice poate provoca astfel de manifestări neplăcute pe pielea celor mici. Elimină aceste riscuri și alege întotdeauna un detergent hipoalergenic bebeluși care protejează pielea delicată și mai puțin dezvoltată a micuților!
Atât pielea copiilor și adulților, cât și țesăturile delicate pot fi afectate de ingredientele agresive din anumiți detergenți, cum sunt înălbitorii, enzimele și alți aditivi. În fabricarea detergenților noștri, folosim ingrediente de calitate, atent selecționate, fără efecte adverse.
La un detergent de rufe pentru bebeluși, un alt aspect important este să nu aibă miros puternic. Parfumurile intense îi pot provoca micuțului sensibilități la mirosuri, și chiar stare de rău și iritații. Hăinuțele, jucăriile de pluș, lenjeria bebelușului, păturica – pe toate le poți spăla cu un detergent cu un miros blând, iar ca balsam este indicat să folosești unul fără miros.
Atât în cazul bebelușilor și al copiilor mai mari, cât și în cazul adulților, se recomandă folosirea produselor de spălare testate dermatologic. Acest lucru este o dovadă a calității și siguranței lor în privința utilizării de către oameni.
Detergenții buni îndeplinesc două condiții de bază: sunt „nemiloși” cu petele, dar atenți cu țesăturile și cu pielea. Formulele detergenților sunt astfel concepute pentru a pătrunde în țesături și a elimina murdăria și petele fixate în acestea, dar fără să provoace daune iremediabile materialelor. Rezultă că hainele și toate produsele curățate își păstrează calitatea țesăturii, culorile și strălucirea pentru mai mult timp.
Spălarea adecvată a rufelor de bebeluș este esențială pentru sănătatea și confortul acestora. Pielea micuților este acum sensibilă, fiind în plin proces de dezvoltare, iar sistemul lor imunitar se consolidează, astfel că igiena trebuie să fie o prioritate.
Pe hainele celor mici, în pătuțul lor, în perimetrul de joacă, pe lenjerii, pe jucării și pe tot ce-i înconjoară se pot așeza alergeni, bacterii și murdărie care le pot cauza infecții, iritații sau alergii. Odată cu spălarea acestor articole cu un detergent lichid de rufe potrivit pentru bebeluși blând și hipoalergenic se elimină aceste riscuri. În plus, hainele spălate în cele mai bune condiții contribuie la un confort sporit în timpul purtării, pentru că materialele vor fi mai moi și vor oferi o senzație plăcută pe piele, înlesnind libertatea de mișcare a micilor exploratori.