0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Cum eviți decolorarea hainelor și le păstrezi ca noi pentru mai mult timp?

Cum eviți decolorarea hainelor și le păstrezi ca noi pentru mai mult timp
Postat la: 1 septembrie 2023

Hainele colorate se găsesc în garderoba oricui, indiferent de vârstă. Mulți dintre noi purtăm haine în culori vibrante, în funcție de stilul personal. Dacă te regăsești în această descriere, probabil te-ai confruntat deseori cu următoarea problemă: după spălări și purtări repetate, hainele tale colorate își pierd treptat din strălucire și din intensitate. Această problemă este comună în rândul persoanelor care nu țin cont de indicațiile de pe etichetă și care folosesc un detergent agresiv cu țesăturile.

Acest articol își propune să fie un ghid compact, reunind sfaturi utile pentru spălarea corectă a hainelor colorate. Chiar și după foarte multe purtări, articolele vestimentare ca rochiile, tricourile și bluzele își pot păstra culoarea intensă care ne-a convins cândva să le cumpărăm. Cum? Iată câteva ponturi care este posibil să îți fi scăpat până acum și care pot face diferența în îngrijirea pe termen lung a hainelor colorate din șifonier:  

1. Alege detergentul potrivit

Primul sfat pentru îngrijirea adecvată a hainelor colorate este alegerea detergentului potrivit. Atunci când speli rufe albe, poți folosi un detergent eficient în menținerea culorii impecabile și curățarea petelor. Același lucru este valabil și în cazul rufelor colorate, doar că aici apare și problema de protecție a culorii. Este important să alegi un detergent care să acționeze blând și să nu ducă la decolorarea hainelor, chiar și după spălări repetate.

Unul dintre detergenții a căror formulă a fost concepută în ideea de a proteja hainele de la decolorare și de a le reda strălucirea de altădată este detergentul Paiso. Acest detergent lichid pentru rufe colorate este o alegere inspirată pentru oricine dorește să își protejeze hainele și să se bucure de ele cât mai multă vreme. Țesăturile sunt curățate eficient, fără a își pierde intensitatea cromatică și fără a deveni aspre.

Folosirea unui detergent lichid pentru rufe colorate care se potrivește inclusiv hainelor negre și albe este mai convenabilă, deoarece nu mai trebuie să cumperi detergenți diferiți pentru fiecare culoare. Detergentul Paiso poate fi utilizat pentru încărcătura de haine albe, negre sau colorate în egală măsură. În plus, vine ambalat într-un recipient de 5 litri, astfel că nu trebuie să îți mai faci griji constant cu privire la aprovizionare, deoarce ai suficient detergent pentru următoarele aproximativ 100 de spălări (4-5 kg rufe/spălare);

2. Spală cu apă rece

Nu de puține ori, avem tendința de a spăla toate hainele la o temperatură mare ca să ne asigurăm că petele și murdăria sunt îndepărtate eficient. Atunci când nu avem pete dificile sau persistente, este o idee bună să spălăm hainele colorate cu apă rece. Apa caldă crește probabilitatea de decolorare a fibrelor, în schimb ce apa rece previne transferul de culoare între rufele din cuva mașinii de spălat.

De exemplu, dacă ai rufe colorate în nuanțe închise, spălarea cu apă rece este o alegere inteligentă pentru că previi decolorarea și ajuți țesătura să își păstreze intensitatea cromatică. Același lucru îl putem spune și despre hainele care îmbină culori deschise și culori închise, cum ar fi o rochie neagră cu buline albe sau invers. Transferul de culoare este un deznodământ nefericit de care rochia poate avea parte dacă o speli cu apă fierbinte.

Mai sunt câteva lucruri de care să ții cont înainte să speli cu apă rece hainele colorate preferate. Unul dintre ele este acela că trebuie să folosești un detergent pentru rufe colorate în variantă lichidă pentru că acesta se dizolvă rapid indiferent de temperatura apei. Dacă folosești un detergent pudră, există riscul de a găsi depuneri pe haine sau în compartimentul de detergent. În plus, consistența lichidă permite detergentului să pătrundă în profunzimea țesăturii. Produsele Paiso au o formulă care asigură îndepărtarea petelor, lasă un miros plăcut și protejează culoarea. Un alt lucru important de ținut minte atunci când speli cu apă rece este că nu toate petele răspund la curățarea cu apă rece, cum ar fi petele de ulei și grăsime;

3. Întoarce hainele pe dos

Un alt truc de care te poți folosi pentru a păstra culoarea hainelor și pentru a le menține într-o formă cât mai bună este să le speli pe dos. Deși îți ia mai mult timp să întorci toate rufele pe dos, este foarte posibil ca la final să merite efortul. Este o modalitate prin care să protejezi partea exterioară a hainelor de "agitația" din timpul spălării, partea interioară fiind cea expusă la frecare. Și atunci când pui rufele la uscat pe sârmă este indicat să le lași pe dos pentru a proteja partea interioară de acțiunea razelor solare, care poate duce în timp la decolorare.

Spălarea pe dos este esențială pentru a preveni deteriorarea în cazul hainelor care au aplicații, broderii și alte detalii care ar putea suferi în timpul spălării (nasturi, aplicații metalice, imprimeuri etc.);

4. Folosește puțin oțet la spălarea hainelor

Deși are un miros nu tocmai plăcut, oțetul poate face minuni pentru rufele tale colorate, plus că mirosul dispare în timpul spălării. Tot ce trebuie să faci este să adaugi jumătate de cană de oțet la fiecare spălare, acesta acționând ca un balsam natural și având potențialul de a preveni decolorarea hainelor. Fiind o substanță acidă, poate să reducă efectul de estompare a culorii prin faptul că pătrunde în profunzimea țesăturii și susține fixarea colorantului.

Folosește aceste trucuri la următoarea spălare de rufe colorate și s-ar putea ca efectele să te surprindă, mai ales dacă faci din ele un obicei. Hainele colorate pe care le avem în garderobă sunt expresia stilului și personalității, iar pe măsura purtării și spălărilor frecvente putem avea surpriza neplăcuta ca acestea să își piardă intensitatea și strălucirea. Putem evita cu succes acest scenariu fără eforturi considerabile, ci prin obiceiuri care ne ajută să menținem culorile vii pentru cât mai mult timp, cum ar fi spălarea cu apă rece, folosirea unui detergent bun și spălarea pe dos.

Leave feedback about this

  • Rating

Leave feedback about this

  • Rating

Contacteaza-ne

SC RIAI STANDARD S.R.L.
CUI: 44639732
Bd. Pipera nr 1/I, Constructia C2. Voluntari, Ilfov
Luni-Vineri: 9-18
Copyright © 2024 Paiso.ro. Toate drepturile rezervate.
Catalog
envelopelicensebookmarkusercartphone-handsetmap-markerclock
Cosul tau