Când ai o pasiune și inspirația îți dă ghes, nimic în jur pare să nu mai conteze până nu îți duci la capăt creația. Culorile se aștern pe hârtie sau pe pânză cu frenezie, iar uneori ajung și pe haine sau pe țesăturile din jur. Dacă știi cum să scoți petele de acuarelă sau de vopsea pe bază de apă, creativitatea se va dezlănțui fără limite, iar tu sau artistul din casă veți scăpa de grija culorilor nărăvașe.
Faptul că toate aceste tipuri de vopsele sunt pe bază de apă îți conferă un avantaj major. În primul rând, vor fi scoase rapid cu apă, dacă nu se usucă. Mai ales acuarelele, din care se obțin nuanțe diluate și transparențe, se scot imediat prin înmuiere în apă.
Celelalte tipuri de vopsele, tempera, guașă sau vopsea acrilică sunt mai concentrate și probabil vor lăsa pete, chiar dacă se îndepărtează imediat. Cu metodele potrivite și un detergent lichid bun, așa cum vei vedea în cele ce urmează, nu este nicio dramă.
Periază, răzuiește și clătește cât mai multă vopsea de pe suprafață. Înmoaie apoi țesătura într-o soluție de 1 litru de apă caldă, ½ linguriță de detergent lichid și 1 lingură de amoniac timp de 30 de minute. Clătește cu apă.
În etapa următoare, scufundă materialul într-o soluție de 1 litru de apă caldă și 1 lingură de oțet timp de o oră. Clătește cu apă. Lăsă să se usuce.
Unele țesături delicate nu permit acest tratament, de aceea, pentru ele se aplică alcool pe un tampon umezit. Lăsă-l să stea până dispare pata. Schimbă tamponul pe măsură ce acesta se colorează. Menține pata și tamponul umezite cu alcool și presează din când în când pe țesătură un material absorbant curat. Continuă până la îndepărtarea oricărei urme de vopsea. Clătește cu apă.
Dacă mai rămâne vreo urmă și țesătura este albă sau foarte deschisă la culoare, se folosește clor, în condițiile în care materialul permite. Înălbitorul se aplică cu pipeta pe pată, în soluție diluată de 1 linguriță de clor la 1 lingură de apă. Soluția nu trebuie să rămână pe țesătură mai mult de 2 minute. Se clătește bine zona, apoi se aplică 1 linguriță de oțet și se clătește din nou. Spală apoi cu detergent lichid Paiso și clătește cu apă călduță.
Gata, ai scăpat de pată și îți poți manifesta de acum nelimitat creativitatea, fără grija petelor de vopsea. Spor și inspirație la pictat!