Mucegaiul se dezvoltă în medii umede, calde și întunecate. Atunci când hainele sunt lăsate în astfel de medii, mai ales în cele cu umiditate ridicată, cum ar fi un subsol umed sau într-o încăpere fără o ventilație adecvată, există un risc crescut ca mucegaiul să le invadeze.
Hainele mucegăite nu sunt doar inestetice, ci au și un miros neplăcut și, mai ales, pot fi un pericol pentru sănătate. Mucegaiul eliberează spori și substanțe toxice în aer, care pot fi inhalate sau pot intra în contact cu pielea și pot provoca reacții alergice sau alte probleme de sănătate. De aceea, este foarte important să știi cu ce se scot petele de mucegai din țesături și să acționezi cât mai repede.
Apa fierbinte înlătură sporii de mucegai, bacteriile și alergenii, însă este important să nu depășești temperatura maximă de pe etichetă.
Sunt și soluții eficiente și accesibile care pot distruge mucegaiul, unele dintre acestea aflându-se chiar în bucătăria ta:
Poți elimina mucegaiul din haine cu oțet alb distilat, pentru că acidul acetic ucide sporii. Concentrația de acid acetic din oțet trebuie să fie între 4,0 și 4,2% sau mai mare, pentru ca substanța să fie eficientă în lupta cu mucegaiul, dar nu foarte mare, pentru a nu decolora țesăturile de culoare închisă.
Bicarbonatul de sodiu este recunoscut ca fiind un dezodorizant natural, care ajută și la eliminarea mirosului de mucegai de pe haine. Adaugă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu la un ciclu de spălare, împreună cu detergentul obișnuit sau alege un detergent profesional rufe cu bicarbonat de sodiu, cum sunt toți detergenții Paiso.
O altă idee ingenioasă în ceea ce privește subiectul „cu ce se pot scoate petele de mucegai de pe haine” este boraxul. Poți folosi borax, ca și bicarbonatul de sodiu, într-un ciclu de spălare, însă doar cu țesături organice. Dizolvă o jumătate de cană de borax în apă fierbinte și adaugă soluția în mașină, după ce aceasta s-a umplut cu apă. Boraxul este întrebuințat în produse de curățenie și cosmetice, având proprietăți de curățare și dezinfectare.
Înălbitorii pot îndepărta mucegaiul din țesături, dar dezavantajul lor este că pot estompa culorile. De aceea, este necesar să citești cu atenție eticheta hainei și să testezi înainte pe o mică bucată de material, pentru a nu exista riscul decolorării hainelor.
După ce ai aflat cu ce se pot scoate petele de mucegai și le-ai tratat în consecință, este important să usuci rufele la soare. Lumina soarelui ajută, de asemenea, la distrugerea sporilor de mucegai, iar adierile de vânt contribuie la aerisirea lor și la îndepărtarea mirosului neplăcut.
Dacă hainele au fost ținute într-un dulap, va fi nevoie să-l verifici și să te asiguri că nu mai rămân urme de mucegai în el. Curățarea dulapului și aerisirea incintei sunt obligatorii pentru a preveni reapariția mucegaiului și mirosul neplăcut.